Beş temel besin grubunun ekmek, et, süt, sebze ve meyveler olduğunu belirten Bahtiyar, bayramda da öğünlerin sadece et değil tüm besin gruplarını içermesinin önemine dikkat çekti. Bahtiyar, Kurban Bayramı için beslenme önerilerini şu şekilde sıraladı:
- Gaz, kabızlık, karın ağrısı gibi sindirim sistemi şikayetlerini yaşamamak için et porsiyonuna dikkat edilmelidir. Özellikle sindirim problemi olan kişiler eti geç saatlerde yememelidir.
- Etin yüksek miktarda tüketimi kolesterol ve tansiyonun yükselmesine neden olabilmektedir.
- Etleri pişirirken içerisine iç yağı veya kuyruk yağı eklenmemelidir. Hatta sıvı yağ ilave etmeye bile gerek yoktur, etin kendi yağı yeterlidir.
- Et taze otlar ve baharatlarla daha lezzetli ve yararlı hale getirilebilir.
- Etin yanında pirinç pilavı yerine bulgur ve bol salata ile tüketmeyi tercih edilmelidir.
- Günlük 100-150 gramdan fazla et tüketilmemesi önerilir.
ETİN MUHAFAZA EDİLMESİ
Kurban etinin sağlıklı şartlarda korunmasının önemine de dikkat çeken Bahtiyar, kas kasılmasının ortadan kalkması için etlerin 12 ila 24 saat arasında serin bir ortamda dinlendirilmesini tavsiye ettiklerini kaydetti. “Etlerinizi alüminyum folyoya sarmayınız. Ete geçen alüminyum metali kanser, anemi, zeka geriliği gibi birçok hastalığın oluşmasına neden olmaktadır” diyen Bahtiyar, ayrıca etlerin buzlukta küçük parçalar halinde saklanmasını ve bir kez çözülen etin tekrar dondurulmamasını önerdi.
SU TÜKETİMİ
Son olarak bayramda da bol bol su tüketilmesine ara verilmemesini isteyen Bahtiyar, şunları söyledi; “Su, vücudumuzun %70’ini oluşturan ve bedensel fonksiyonlarımız için büyük önem taşıyan bir sıvıdır. Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, böbreklerden süzülerek atılması ve vücut ısısının dengelenmesi konusunda rol oynamaktadır. Su iştahı doğal olarak bastırır ve vücudun depolamış olduğu yağların yakımına yardımcı olmaktadır. Yetişkinler için günlük ortalama 2-3 lt.; 14-18 yaş arası içi günlük ortalama 2-2,5 lt.; 9-13 yaş arası için günlük ortalama 1,5-2 lt. su tüketimi önerilmektedir.”