Uzman Psikolog Elif Yıldız, “Çocuklar kurban kesimine şahit olduysalar ve korku duyduklarını ifade ederlerse, çocuğunuzu ciddiye alarak, gülmeden, umursamaz bir tavır sergilemeden, onu ve endişelerini anladığınız ifade edilmeli, çocukta uykuda bozukluk, rüyalarda kabus, iştah azalması gibi bir durum yaşanırsa ertelemeden mutlaka bir psikolog desteği alınmalıdır” dedi.
Kurban kesilmeden çoğunlukla kurbanların eve getirildiğini ve evdeki çocukların kurbanla bağ kurduklarını ifade eden Uzman Psikolog Elif Yıldız, “Sonra bir anda o kurban gözlerinin önünde kesiliyor, çocuk sevdiği oyun oynadığı zararsız hayvanın gözünün önünde neden kesildiğini anlayamıyor. Bir taraftan çocuğa hayvan sevgisini aşılamaya çalışırken bir yandan çocuğun önünden hayvanın kesilmesi çocuklarda karmaşaya ve korkuya neden olabiliyor” şeklinde konuştu.
Açıklamasında, “Gelişim dönemlerine bakıldığında çocukların 7 yaşından itibaren somut ve mantıklı düşünmeye başladığı ve 11 yaşından itibaren somut düşünmenin yerine soyut düşünmeye başladığı görülmektedir. Bundan yola çıkarak çocuklar 11 yaş ve sonrasında ölüm kavramını anlamaya başladığı söylenebilir” diyen Doruk Hastaneleri Uzman Psikoloğu Elif Yıldız şunları söyledi:
“‘Çocuklar kocaman oldu örf adetlerini öğrensin dediğimiz ve bunu söylerken de hiç kötü düşünce barındırmadığımız bu konular gelecekte yıllarca süren korkutucu bir hatıra olarak kalabiliyor. Gelişim dönemlerine bakıldığında çocukların 7 yaşından itibaren somut ve mantıklı düşünmeye başladığı ve 11 yaşından itibaren somut düşünmenin yerine soyut düşünmeye başladığı görülmektedir. Bundan yola çıkarak çocuklar 11 yaş ve sonrasında ölüm kavramını anlamaya başladığı söylenebilir. Bu yüzden kurbanın nasıl bir anlam taşıdığı, kurban kavramının ne olduğu çocuklara çok iyi bir şekilde, yaş gruplarına uygun bir şekilde anlatılmalı, insanların birbirine yardım etmesini sağlayan kurban bayramının paylaşmayı, birliği ve beraberliği temsil edici yönlerinden bahsedilmelidir.”