Dr. Tunç: “Kızamık aşısı ihmal edilmemelidir”

Özel Medicabil Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Necmi Tunç son günlerde artış gösteren kızamık vakalarıyla ilgili alınması gereken önlemleri açıkladı. Dr. Necmi Tunç, “Kızamık, kırmızı döküntü, öksürük ve kırmızı gözlere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. İşitme kaybına neden olabilen ensefalit gibi ciddi komplikasyonlara sahip olabilir. Aşı yaptırarak kızamıktan korunmak mümkündür” dedi.

Dr. Tunç: “Kızamık aşısı ihmal edilmemelidir”

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da dikkat çektiği ve aşı konusuna hatırlatmada bulunduğu kızamık hastalığına virüsün neden olduğunu, kızamığın hava yoluyla bulaştığını, semptomların virüse maruz kaldıktan yaklaşık 8 ila 12 gün sonra gelişebildiğini ve 10 ila 14 gün boyunca devam edebildiğini söyleyen Özel Medicabil Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Necmi Tunç, “Kızamığın en yaygın belirtileri, yüksek ateş, kuvvetli öksürük, kırmızı veya kanlı gözler, burun akıntısı ve baş bölgesinde başlayan ve daha sonra aşağı doğru yayılan kırmızı bir döküntüdür. Diğer kızamık belirtileri de boğaz ağrısı, ağızda beyaz noktalar, kas ağrısı ile ışığa duyarlılık olarak görülebilir” diye konuştu.

KIZAMIK NASIL BULAŞIR?

Kızamığın öksürükle, hapşırıkla veya konuşurken havaya yayılan kirli damlacıklar, kızamık olan birini öpmek, kızamık olan biriyle içecek veya yiyecek paylaşmak, el sıkışmak, el ele tutuşmak veya kızamık olan birine sarılmak ve hamile insanlardan bebeklerine hamilelik sırasında, doğum sırasında veya emzirirken bulaşabildiğini ifade eden Dr. Necmi Tunç, hızla yayılma gösteren kızamığın tedavisiyle ilgili şunları söyledi: “Kızamığın tedavisi yoktur. Virüs, genellikle yaklaşık 10 ila 14 gün süren seyrini tamamlamalıdır. Yine de kendini daha iyi hissetmeyi sağlayacak bazı şeyler yapılabilir. Örnek vermek gerekirse: ağrılar veya ateş için asetaminofen veya ibuprofen almak, bol bol dinlenmek, yeterince sıvı içmek, tuzlu su ile gargara yapmak, gözlerde ağrı ya da hassasiyet varsa kuvvetli ışıktan kaçınmak. Reye sendromu riski nedeniyle, doktor özellikle belirtmediği sürece çocuklara veya gençlere asla aspirin verilmemelidir.

KIZAMIK AŞISI OLUNMALI MIDIR?

Kızamık aşısı ile ilgili de bilgilendirmelerde bulunan Özel Medicabil Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Necmi Tunç, “Kızamık hastalığına karşı koruma sağlayan iki tür aşı vardır. Bunlar; kızamık, kabakulak, kızamıkçık (MMR) aşısı ve kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği (MMRV) aşısıdır. Çocuklar için MMR aşısı genellikle iki seferde verilir. İlk doz 12-15 aylıkken, ikincisi ise 4-5 yaşlarında yapılır. Bir çocuk aşılanmamışsa, virüse maruz kaldıktan sonraki üç gün içinde aşı yapılarak kızamık önlenebilir. Kişi yetişkinse ve aşı olup olmadığından emin değilse, aşı yaptırmak için bir doktorla görüşülmelidir. Uluslararası bir seyahat planlanıyorsa bu özellikle önemlidir. MMRV aşısı ise sadece 12 aylıktan 12 yaşına kadar olan çocuklar için mevcuttur. Çocuk, 12 ila 15 ay arasında ilk dozu olmalı, 4 ila 6 yaşları arasında ikinci dozu yaptırmalıdır ancak ikinci doz, ilk dozdan 3 ay sonra da yapılabilir. Çocuk için en iyi zamanlamanın ne olduğu konusunda bir çocuk doktoruyla görüşülmelidir” dedi.

KIZAMIKA MARUZ KALAN HAMİLELER NE YAPMALIDIR?

Dr. Necmi Tunç kızamık bulaşan hamilelerin yapmaları gerekenlerle ilgili de şunları söyledi: “Kişi hamileyse ve kızamığa maruz kaldığını düşünüyorsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kızamığa maruz kalınırsa derhal bir sağlık uzmanı ile iletişime geçmek gerekir. Çoğu kızamık vakası rahatsız edici olsa da semptomları tedavi etmek mümkündür. Bununla birlikte, bazı kızamık vakaları ise ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kızamık, yetişkinler ve çocuklar için mevcut olan güvenli aşıları kullanarak önlenebilen bir hastalıktır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER