“Her 8 kadından birisi meme kanseri riski taşıyor”

GÜNDEM

Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerine meme kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Haraççıoğlu Medresesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi.

Her 8 kadından birisinin meme kanserine yakalanma riski taşıdığını ve her 2 dakikada 1 meme kanseri teşhisi konduğunu ifade eden Op. Dr. Servet Yetgin, “Meme kanseri risk faktörleri arasında, aile öyküsü, genetik, geç yaşta doğum yapmak, erken yaşta adet görmek, geç yaşta menopoza girmek, uzun süre doğum kontrol ilaçları kullanmak, menopoz sonrası hormon tedavisi görmek, alkol ve sigara tüketmek sıralanabilir” dedi.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Hastaların kendi muayenelerini yapmalarının erken tanıda yüzde 70 oranında etkili olduğunu dile getiren Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, meme kanserinin belirtileri ilgili bilgi verirken de, “Ele gelen kitle, meme başında çekilme, çukurlaşma, akıntı, kızarıklık ve döküntü ile cilt değişiklikleri meme kanserinin belirtileri arasında sıralanabilir” şeklinde konuştu.

Meme kanseri teşhislerinde doktor muayenelerinin de önemli olduğunu sözlerine ekleye Op. Dr. Servet Yetgin, meme kanserinde tanı yöntemlerinin mammografi, meme ultrasonu ve biyopsi olduğunu söyledi.

Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerine meme kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulunurken açıklamalarına şöyle devam etti:

ULTRASON VE MAMMOGRAFİ ÇEKTİRMEKTE FAYDA VAR

“35 Yaşın altındaysanız yılda bir kere ultrason, 40 yaşın üstündeyseniz yılda bir kere mammografi ve ultrason, 35-40 yaş arasında ise bir kez mammografi çektirmekte fayda var.

Mamografi, memenin düşük dozajı özel bir X ışını yardımıyla detaylı bir şekilde görüntülenmesidir. Meme kanseri yavaş gelişir. 1cmlik bir çapa ulaşana kadar geçen süre 5-8 yıldır. Meme kanserini ele gelmeden 2 yıl önce belirler.

Meme kanserinin tedavi yöntemleri de Cerrahi operasyonun ardından Kemoterapi, Radyoterapi ve Hormonoterapidir.”

MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin meme kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri sıralarken de, “Aile öyküsünün öğrenilmesi, aşırı kilo almayın, eksojen hormon alınmaması, düzenli egzersiz, erken doğum ve uzun süreli emzirme, stresten uzak durulması, alkol ve sigaradan uzak durulması önemlidir” dedi.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından programın sonunda Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi Yönetimi tarafından Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin’e teşekkür belgesi takdim edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.