Yanlış duruş postur bozukluğu iskelet ağrıların başlıca sebebi

FİZİK TEDAVİ

Özel Aktif Hayat Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nihan Abidin ile Ergoterapist Ferit Can Kiremitçi, İnoksan yöneticilerine duruş bozuklukları hakkında sunum yaptı.

Bursa’daki fabrika ve firma çalışanlarını ve yöneticilerini çeşitli konularda düzenledikleri etkinliklerde doktorlarıyla buluşturan Özel Aktif Hayat Tıp Merkezi, uzun süreli kullanılan bilgisayar, telefon gibi cihazların neden olduğu duruş bozukluklarını ve buna bağlı gelişen hastalıkları gündemine aldı.

Özel Aktif Hayat Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nihan Abidin’in yaptığı sunumda, birçok ağrılı kas iskelet sistemi problemlerinin, organ ve ruhsal bozuklukların sebebinin yanlış duruş olabileceğine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Nihan Abidin, ofislerde uzun süreli ve yanlış bilgisayar, telefon kullanımının başın öne doğru eğilerek postür (duruş) bozukluğuna neden olduğunu ve bunun da sık karşılaşılan ve tedavisi zor bozuklukların başında geldiğini belirterek, “Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle insanlar iş yerlerinde daha çok bilgisayar, evde ise uzun süreli telefon kullanıyor. Bu teknolojik aletlerin insanların fiziksel yapısına uygun kullanılması önem arz ediyor. Boyun, sırt ve omuz problemleri uzun süre masa başında çalışanlarda, bilgisayar ve daktilo gibi klavyeli cihaz kullananlar ve çok fazla el işi yapanlarda sıklıkla görülüyor. Bu hastalar genellikle sırtta kamburluk, omuzlarda çökme ve boynun öne doğru eğim yapması şeklindeki duruş bozukluklarıyla bize başvuruyorlar. Uzun süreli kötü ve aynı pozisyonda ders çalışan öğrenci ve akademisyenlerde de benzer tablolar görülebiliyor. Uzun süre masa başında çalışanlarda sık görülen bir bozukluk bu. İnsanlar bu yüzden hayatlarını etkileyen ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorlar” diye konuştu.

Doğru yürümenin ve oturmanın önemine de değinen ve doğru duruşu anlatan Uzm. Dr. Abidin, “Baş, göğüs ve omuzlar dik olmalı, çökmüş gibi olmamalıdır. Yatak uygun sertlikte ve düz olmalı, vücut ağırlığını ve kıvrımları desteklemelidir. Baş ve gövde uyum içinde olmalıdır. Yastık çok alçak veya çok yüksek olmamalı, boyundaki çukurluğu destekleyecek kadar olmalıdır” dedi.

Ergoterapist Ferit Can Kiremitçi’de ergonominin bir bilim dalı olduğunu ve insanların fiziksel özelliklerini incelerken, bireylerin makine ile eşyalarla olan uyumunu araştırarak tedavi yöntemlerini geliştirme çalışmaları yaptığını dile getirdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.